Zázračný český chleba
Pátrání po pravé chuti chleba...
Když jsem studovala v zahraničí, právě chleba byl podle rodičů to nejlepší, co mi mohli přivézt. Prý jsem byla chudinka, když jsem musela živořit o místním pečivu. Každá návštěva tedy znamenala minimálně jeden bochník a po ulicích se pak mý rodiče procházeli v oblečení od mouky.
A já si mezitím užívala čerstvých bagetek, co se kupovaly v krámě na domácí dopečení. V Nizozemsku za 27 centů. Když tyhle bagetky přišly do Česka, stály v obchodu asi 40 korun. Dnes už je jde sehnat asi za polovic, ale stále mi na takové kalkulaci něco nehraje...
Američance zase chleba představovala s hrdostí a obřadným nadšením rodina jejího přítele (Čecha). A když ochutnala, očekávali odpovídající reakci. "No, chleba," říkala mi cestou nahoru, jak je zklamala. Nic zvláštního na něm neviděla. Rodinu asi nenadchla, ale aby jí to bylo absolutně jasné, význam chuti chleba jí vysvětloval přítel. Klidně by se s ní odstěhoval do Spojených států. Beze všeho. Jenže nejde to. Nemaj tam ten náš chleba.
Chleba rovnou i s kávou
Ti, kteří se rozhodli to risknout, žít v zahraničí a ještě navíc proti stesku po pšenično-žitném chlebu bojovat, vymýšlejí recepty z dostupných surovin. Tak na internetu najdete třeba recept s pivem (to se doporučuje na hodně místech - ovšem, má to být český chleba), a jiný pekař-amatér zase radí, že kdo má rád chleba tmavší, může přidat lžičku instantní kávy.
Zřejmě kdo už se v Česku nějakou chvíli neotočil, přidává do chleba třeba kokosové mléko. Prý se pak po něm jen zapráší. A další inovátor doporučuje kvůli správné barvě rozmělněné sušené houby. To je ovšem další česká specialitka, v mnoha zemích byste na houby člověka bez sebevražedných sklonů nikdy nenalákali.
Český chleba zkrátka řeší každý správný blogger žijící nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jeden z nich doporučuje ve Spojených státech ve Walmartu sánnout po židovském chlebu (že by náhoda? Nebo čeští zákazníci - v rámci šetřivosti připisované právě židovství - přesvědčili výrobce o tom, že česká hospodyňka i pro korunu do chleba vrtat si nechá? Nebo jak to bylo?).
Zatímco v zahraničí se zkouší desítky druhů mouky a dalších ingrediencí na to, aby milovníci chlebové vlasti trefili ty správné suroviny i jejich poměr, české obchody už zřejmě posluhování zákazníkovi vzdaly. Nebo se ho nikdy nenaučily. Kratší dopékání (nedopečený chleba = měkký chleba, podle expertů prý pro zákazníky vypadá čerstvější), zmražování a rozmražování, přidávání starého chleba do nového těsta (prý se tak ušetří desítky tun mouky) a mnohé další promyšlené postupy - všechno tohle má za následek to, že mnohý v zahraničí pečený zaručeně český chleba s houbami, kokosovým mlékem a lžičkou instantní kávy má opravdovější chuť, než ten pšenično-žitný koupený v českém obchodě.
Naštěstí spoustu lidí už říká dost. Ti poctivější si vyměňují kvásky (www.pecempecen.cz), ti méně poctiví, jako já, si alespoň udělali průzkum mezi názory o něco aktivnějších a pak koupili doporučenou hotovou směs, která nepotřebuje kvásek. Konečně chleba.
Kdo je tak trochu lenoch, ale po chlebu touží, může prostě smíchat hotovou směs s vodou...
... nechat vykynout, co to dá (na ten kváskový to ale nemá)...
... a výsledek?
Iva Brejlová
Zásady stolování. Ehm, asijské
Tak nějak se stalo, že stolováním může člověk snadno zaujmout i urazit. A platí to v Evropě stejně jako v Asii. Totiž, čím vzdálenější země, tím větší pozor byste si měli dávat. A taky se obrnit. Opravdu hodně.
Iva Brejlová
Amazonie: S Bilbem po stopách indiánů. A samozřejmě to jídlo.
Když nám druhá skupina turistů říkala, že kajman jejich průvodci napoprvé utekl a on jim ho tak předvedl až na druhý pokus, představovali jsme si poměrně vyrovnaný boj Ramba s krvelačnou bestií. Rambo jsme jejich průvodci říkali, protože vlastní jména timhle potomci amazonských indiánů zřejmě už dávno turistům přestali sdělovat a jejich "americké" náhražky nám přišly nanic. Tak jsme pro osobní potřebu každého překřtili podle toho, jak vypadal. Ramba jsme druhé skupině upřímně záviděli. Tahle hora svalů vypadala velice schopně a navíc skoro z ruky nedal obrovský bojový nůž. Náš průvodce měl taky nebezpečně vypadající nůž, ale... říkali jsme mu Bilbo Pytlík.
Iva Brejlová
Sapa česká, Sapa vietnamská...
Ještě několik posledních letních dnů bychom měli mít před sebou, a ty jsou ideální na výlet, který jsme samy vyzkoušely – bude stát maximálně pár stokorun, jedno odpoledne a přesto vás přenese tisíce kilometrů daleko. Do exotického Vietnamu se dostanete i v pražské Sapě. Doputovat tam můžete kdykoliv, ale léto je na její návštěvu ideální už proto, že teplé počasí líp nese autentické vůně místních vývařoven. Jaká je Sapa v Praze v porovnání s tou vietnamskou, nebo rovnou celým Vietnamem?
Iva Brejlová
Východoevropská pohostinnost a k ní běloruský recept na zchlazení
Dvakrát za rok jezdím na Moravu, protože můj muž pochází z Brna a je třeba řádně projet celé příbuzenstvo minimálně tak často, jak celé příbuzenstvo jezdí do Prahy. Uznávám, je to málo, ale... Když jsem nedobrovolně dojídala druhý knedlík k pravé letní štěpánské kachně se zelím (knedlíky jsem neměla tak dva roky) a bojovala s porcí, která odpovídala asi dvojnásobku toho, co běžně jím, vzpomněla jsem si na podobné "utrpení" manžela jedné mé vysokoškolské profesorky. Ona pochází z Ukrajiny, on je Čech. Kulturní rozdíl poznal teprve při návštěvě jejích rodičů. I když mluvili stejným jazykem, neustále si nedobrovolně objednával přídavky.
Iva Brejlová
Čínská inspirace
"Objevil jsem tajemství čínské kuchyně," volal na mě nadšeně manžel přes celý byt při vaření. Zvedla jsem se a šla jsem prozkoumat, co tak zásadního jsme doteď přehlíželi. Viděla jsem hned.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...
- Počet článků 20
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1284x